.


Események...
  • Elhunyt Cseh Lajos

  • Elhunyt Egri Sámuel

  • A Duna mestere

  • Vízi Ember Ébredj Jupát harcba hív !

  • KAJAK-KENU KLIP

  • MENTSÜK MEG A KENU SZAKÁGAT!!!

  • Felhívás a kenus szakágért

  • Vajda Vilmos életműdíjat kapott


    > Főoldal > Dokumentumok, hangfelvételek ## > Sportoljon az a kölök!

    Sportoljon az a kölök!

    Sportoljon az a kölök!:)))

    [blog(onai) spagetti]
    Az alaptétel az, hogy mindegy mit, de sportoljon a gyerek. Nem kell, hogy versenyszerűen tegye, csak mozogjon.

    Mielőtt a fiam megszületett, úgy gondoltam, vízilabdázni fog. Mert azok a fiúk okosak, helyesek. Azután másképp döntött. Nálunk ő választotta ki azt a sportágat, amit már több mint 8 éve űz. Ez azért nagyon fontos, mert lehet őket terelgetni, irányítani, de szívből, lelkesen úgyis csak azt fogják csinálni, amit ők maguk választottak.

    Ez lett a kenuzás. Amikor elkezdte, még a Budapesti Spartacus egyik szakosztálya voltak, menet közben ?önállósodtak?, most Lágymányosi Spari néven futnak.

    Soha nem felejtem el, amikor az első edzésre lementem és megnéztem, ahogy beült egy indián kenuba (abba még ülnek és nem térdelnek) az edzővel és másik két újonccal, és nekivágott a Dunának. Azt a gyomorszorító érzést, hogy jaj, csak nehogy baja legyen bele ne boruljon, stb. Legalább másfél, két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megszokjam, a fiamnak teljesen természetes, hogy egy alig 30 cm széles műanyag valamiben, féltérden egyensúlyozva kilométereket evezve telnek a napjai. Ráadásul nem büntetésből, hanem még élvezi is.

    Február végétől-október végéig, ha az időjárás engedi, kint vannak a Dunán. Télen erősítenek, tornatermi edzések vannak, úszás és tanmedence. Több mint 8 éve minden nap edzés. Nem mondom, hogy néha-néha nem hagy ki párat, mert előfordul, de ha nyáron augusztusban, az Országos Bajnokság után kapnak két-három hét szünetet, az első hét után már lent van a vízen, mert hiányzik neki. És ami még nagyon fontos, hogy mellette mindig jól tanult. A sportolás mellett megtanulta a rendszerességet, megtanult úgy tanulni, hogy célratörően, csak a lényeget. Idén érettségizett, összesen egy négyessel. Az emelt szintű történelem szóbelije 96 %-os lett. Az más kérdés, hogy mégsem volt elég a pontja egyik egyetemre sem ahova jelentkezett, de ezt is olyan komolyan vette, hogy nem volt hajlandó gyengébb főiskolát, egyetemet megjelölni.

    A Lágymányosi-öbölben folyó fejlesztések, építkezések következtében lebontották a régit, és idén tavasszal átköltözhettek pár száz méterrel odébb a gyönyörű, új telepükre. Megfordultam jó pár egyesületnél a versenyek során, úgyhogy ki merem jelenteni, Budapest legszebb vízi-telepe az övék.

    Persze vannak nehézségek és problémák is, nem csak csupa mosoly az ő életük sem. Van az egyesületnek néhány jó hajója, de az a biztos, ha saját hajóban, saját lapáttal eveznek. Ez nem olcsó mulatság, egy jobb hajó 150-200 ezer forint, a lapát pedig 60-80 ezer forint körül van. De aki tényleg csak a mozgás kedvéért jár le, annak jó a régebbi hajó és lapát is.

    Nagyon sok tehetséges fiú van és egyre népszerűbb a kajak-kenu sport. A fiamból olimpiai bajnok biztos, hogy nem lesz. De mindig tudtam, hogy hol, kikkel van együtt, nem kellett azon izgulnom, hogy merre csavarog, nem volt rá esély sem, hogy rossz társaságba keveredjen. És megszokott egy olyan életformát, amiből egyenesen következik, hogy mindig fog valamit sportolni, ráadásul elkíséri egy életen át az örök szerelem, a Duna.

    Szent Jupát

     


    Copyright (c) 2005 internetsoft

    [ admin ]